Vem gjorde mina skor

Vi är ett litet företag med stora drömmar, vi fortsätter med familjens skomakartraditioner ända från 1927 och vi har en mission: att hålla skomakarkonsten vid liv! Våra etiskt tillverkade skor är handgjorda av material med högsta kvalitet och har innersulor med valvstöd. Tack vare allt detta håller skorna länge och våra kunder återvänder till oss. Nu har även du möjligheten att skaffa dig skor som håller i många år.

Morfar Peeter

Historik

Allt började 1927 när morfar Peeter blev den bästa skomakaren i staden. Hans fokus på detaljer och suverän skicklighet vann honom kunder för livet. När hans arbetsbörda ökade anlitade han lärlingar som hjälpte honom med arbetet. Han var den mest populära lokala skomakaren fram till hans död i slutet av 1970-talet. 1993 tog Peeters barnbarn Rait sina första steg i morfaderns skor när han återupplivade familjens skomakartraditioner och grundade företaget Ritico OÜ.

Den nya tidsåldern

De första skor som framställdes på den nya fabriken (med bara 3 symaskiner) var gymnastiktofflor under varumärkesnamnet HipHop. Dessa säljs fortfarande i alla baltiska länder, Finland och i även några affärer i Sverige. Sakta men säkert blev sortimentet bredare, nya tekniker implementerades och nya specialister anställdes. Det nästa varumärket som etablerades efter HipHop – varumärket för gymnastiktofflor – var OmaKing (namnet betyder min sko). OmaKing fokuserade på tofflor, arbetsskor och sandaler. Under de påföljande 25 år växte företaget och hittade en stabil position för sig i systemet. Det starka teamet av hantverksspecialister, tekniker och designers ledde till framgången av vårt nya varumärke som lanserades 2017 – TOKU. Trots att den ursprungliga planen var att skapa en enda ny, modern modell åt OmaKing upptäckte vi snart att vi behövde etablera ett nytt varumärke med ett bredare urval av fotvänliga, väldesignade, transparent och etiskt tillverkade skor.

Oföränderliga värderingar

När man ser tillbaka på företagets historik och morfar Peeters livsarbete och jämför dåtiden med nutiden ser man att de centrala värderingarna har inte ändrats alls! Kort sagt: vi tillverkar bekväma och ärliga produkter som tilltalar människor. Bekvämt, ärligt, tilltalande – vi använder dessa adjektiv regelbundet när vi ska fatta beslut inom vilket område som helst – kundstöd, utvecklingsarbete, strategisk planering. Är det bekvämt? Är det ärligt? Är det tilltalande?

Orten och samhället

Fabriken, lagret och kontoret ligger i Kirumpää – en speciell plats med ett svåruttalat namn. Kirumpää är en liten by i Võru län i södra Estland, ett område med långa traditioner, en unik kultur och ett eget språk. Vi har starka rötter och vår verksamhet livar upp ekonomin i Võru län samt stödjer lokala ungdomsorganisationer och flera andra organisationer.

Teamarbetet bakom dina etiskt tillverkade skor

Genom åren har vårt team på fabriken blivit liksom en stor familj. Vi följer nordiska värden: hållbar utveckling, öppenhet, innovation och jämställdhet. Vi sätter värde på rättvisa löner och strävar efter att skapa en trygg arbetsmiljö i både fysiskt och psykiskt avseende. Hantverkare, försäljningspersonalen, teamcheferna – alla uppmanas att tänka utanför ramarna för att göra arbetet ännu mer spännande och stimulerande för hjärnan. Att hitta nya vägar till framgång och hållbarhet. Att tala ut och och dela med sig av sina idéer är ett av de snabbaste sätten att verkligen göra skillnad i systemet – på så sätt kan alla bidra och känna sig delaktiga i slutprodukten. Vi sätter värde på våra specialister och vill att de ska känna sig uppskattade. Alla uppmanas att växa, ta ansvar och utveckla sina kunskaper med tiden.

Tidlös design kombinerad med högkvalitativt arbete och högkvalitativa material resulterar i skor som håller i många år. Både du och vi kan vara stolta över att kunna säga att dina nya skor är gjorda för att hålla länge.